Isännöitsijätodistus ja yhtiöjärjestys

 

Voit tilata isännöitsijätodistuksen ja yhtiöjärjestyksen suoraan isännöitsijältä. Osakkaat voivat ladata niin energiatodistuksen kuin yhtiöjärjestyksen "Osakkaat" osion alta. Yhtiöjärjestys ja energiatodistus on myös osa vuotuista yhtiökokousmateriaalia.

Järjestyssäännöt

 

Taloyhtiön  järjestyssäännöt on hyväksytty ja vahvistettu yhtiökokouksessa 29.11.2007 taloyhtiön asumisviihtyisyyden, turvallisuuden ja järjestyksen turvaamiseksi. Kaikkien asukkaiden on käyttäytymisellään otettava huomioon muut talon asukkaat ja liiketoiminnan harjoittajat. Asukkaiden vastuulla on myös se, että heidän vieraansa noudattavat näitä järjestyssääntöjä.

Järjestyssäännöt löydät täältä

Muuttaminen

Huoltoyhtiö (Kiinteistösihteeri) ylläpitää talonkirjaa (kuka talossamme asuu) ja kun muutat taloon tai talosta pois tulee sinuun tehdä muuttoilmoitus. Voit olla yhteydessä huoltoyhtiöön myös avaimiin tai nimikilpiin liittyvissä asioissa.

 

Voit tehdä muuttoilmoituksen täällä

Vikailmoitukset

Sekä kiinteistössä että huoneistossa (osakkaalle kuuluvista) ilmenneistä vioista tulee tehdä ilmoitus. Korjaukset suoritetaan normaalina työaikana klo. 07.00-15.30. Kiireellisissä tapauksissa soita suoraan yhtiömme huoltomiehelle (toimistoajan ulkopuolella puhelu ohjautuu päivystäjälle).

 

Vikailmoituksen voit tehdä täällä.

Kunnossapidon vastuut

Kenen on vastuu? Kuka korvaa? Miten toimia? Näihin kysymyksiin törmätään huomattavan usein taloyhtiössä. Vastuunjako osakkaan ja taloyhtiön välillä noudattaa asunto-osakeyhtiölakia, joka astui voimaan 1.7.2010. Vastuunjakotaulukon mukaisia vastuiden jakamista yhtiön ja osakkaan välillä noudatetaan kaikissa taloyhtiöissä, ellei yhtiöjärjestys tai erillinen sopimus muuta määrää.

 

Pääsääntö on, että taloyhtiön vastuulla ovat rakennus, osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet sekä erilaiset perusjärjestelmät (lämmitys, sähkö, tiedonsiirto, kaasu, vesi, viemäri, ilmanvaihto- yms.). Vastaavasti osakkeenomistajan vastuulla ovat osakehuoneiston sisäosat.

 

Taloyhtiössämme noudatamme huoltoyhtiön ylläpitämää vastuunjakotaulukkoa, jonka löydät täältä.

Remontit

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajalla on oikeus tehdä huoneistossaan kunnossapito- ja muutostöitä. Osakkeenomistajan on kuitenkin etukäteen ja kirjallisesti ilmoitettava taloyhtiölle muutos- ja kunnossapitotöistä, jotka voivat vaikuttaa taloyhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan tilaan taikka toisen osakkeenomistajan huoneiston käyttämiseen. Taloyhtiöllä on oikeus asettaa muutostyölle tarvittaessa ehtoja. Yleisin ehto on, että yhtiö asettaa työlle valvojan, jonka kustannuksista osakas vastaa itse.

 

Ilmoitusvelvollisuus on laaja ja sen ulkopuolelle jäävät pienet remontit kuten maalaus ja tapetointi työt tai komeroiden kasaus. Oikeusministeriö, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto ja Kuluttajaliitto ovat 13.12.2010 julkaisseet uuden oppaan koskien huoneistojen kunnossapito- ja muutostöistä ilmoittamista sekä siitä perittäviä maksuja. Perehdy siihen ja arvioi tarviiko mahdollinen muutostyö ilmoitusta taloyhtiölle. Isoissa muutostöissä (esim. jos lattian tai seinien kantaviin rakenteisiin tehdään muutoksia, rakenteiden kuormitus lisääntyy oleellisesti tai muutoksia tehdään märkätiloihin) hanke vaatii myös lausunnon Helsingin rakennusvalvontavirastolta (RVV) ja mahdollisen rakennusluvan. Luvanvaraisuudesta voi tiedustella RVV neuvonnasta.

Remontin suunnitteleminen, valvonta ja toteutus kulkee yhtiössämme näin

  1. Osakas ottaa yhteyden isännöitsijään ja tekee remontti-ilmoituksen kirjallisena hallitukselle ja isännöitsijälle Premis-portaalissa
  2. Isännöitsijä, tekninen isännöitsijä käsittelevät ilmoituksen ja ottavat tarvittaessa yhteyttä lisäselvityksiä varten
  3. Taloyhtiö antaa luvan aloittaa muutostyöt ja antaa muutostyölle mahdolliset ehdot ja rajaukset tai ohjaa osakkaan rakennusvalvonta virastoon hakemaan mahdollista lausuntoa remontin luvanvaraisuudesta.
  4. Hallitus nimeää tarvittaessa myös valvojan remontille. Osakas voi myös ehdottaa valvojaa. Osakas vastaa kaikista valvojan kustannuksista. Valvonta käsittää tarvittavilta osin seuraavat katselmukset: ennnen ja jälkeen purkua, ennen kuin talotekniikan tai LVI-laitteet jäävät piiloon, kylpyhuoneen kaatojen ja vedeneristyksen tarkistaminen ja loppukatselmukset sekä tarkastusasiakirjan täytön seurannan.
  5. Isännöitsijä voi veloittaa osakasta remontti-ilmoituksen käsittelystä vallitsevan hintalistan mukaisesti.
  6. Osakas tekee kirjallinen sopimuksen urakoitsijan kanssa. Taloyhtiö vaatii urakoitsijalta pätevyyttä ja yrityksen kuulumista ennakkoperintä- ja ALV-rekisteriin ( esim. Suomen Tilaajavastuu Oy:n jäsen). Lisäksi urakoitsijalla pitää olla voimassa oleva vastuuvakuutus.
  7. Osakas ja urakoitsija dokumentoi (valokuvat, työselitteet, raportit, jne.) mahdollisimman paljon remontin työvaiheita. Tämä on ensiarvoisen tärkeää esim. jos asuntoa ollaan myöhemmin myymässä tai teetetään remontteja. Isoista sähkö muutostöistä on teetettävä sähköpiirustukset ja tarkastuspöytäkirja. Osakas lähettää dokumentoinnin hallitukselle ja isännöitsijälle.
  8. Osakas kutsuu urakoitsijan, valvojan, isännöitsijän ja hallituksen jäsenen lopputarkastukseen.

Ohjeet ja neuvot remonttiin

  • Tee kirjallinen urakkasopimus. Tee urakoitsijan kanssa aina kirjallinen sopimus. Urakkasopimuksella turvaat selustasi mahdollisissa riitatilanteissa. Sopimuslomakkeen löydät veloituksetta esim. kuluttajavirastosta
  • Käytä ammattilaisia. Teetä työt urakoitsijalla, jolla on riittävä pätevyys. Taloyhtiön vedeneristyksiä saa tehdä vain VTT sertifikaatin omaava urakoitsija.
  • Hanki valvoja. Mittavassa huoneistoremontissa kehotetaan osakasta hankkimaan puolueeton valvoja. Hyvällä urakkasopimuksella ja valvonnalla vältytään riidoilta. Pyydä valvojaasi suorittamaan vähintään tarkastusasiakirjassa mainitut tarkastukset. Esim. vedeneristyksen tarkastusasiakirja löytyy kohdasta lomakkeet.
  • Tarkista että sinulla on vastuuvakuutus. Tarkista, että kotivakuutuksessasi on vastuuvakuutus. Vakuutusyhtiö ei korvaa törkeästä huolimattomuudesta tai huonosta rakennustavasta johtuvaa vauriota. Urakoitsijallasi tulisi olla myös vastuuvakuutus. Vaadi vakuutuskirjasta kopio, älä luota pelkkään urakoitsijan sanaan.
  • Ilmoita remontista ajoissa ja selkeästi. Ajattele naapureitasi ja tee ilmoitus remontista rappukäytävään. Ilmoita työnjohtajan / valvojan yhteystiedot, arvioitu lopettamisaika, jne.)
  • Pyri minimoimaan häiritsevät remonttiäänetAjattele naapureitasi ja suorita töitä vain sellaiseen aikaan, kuin se järjestyssäännöissä on sallittua. Muista tiedottaa naapureitasi vesikatkojen lisäksi riittävän aikaisin työvaiheista, jotka aiheuttavat häiritsevää ääntä.
  • Järjestä pölyn ja hajun hallinta. Jos remonttisi sisältää runsaasti pölyäviä tai hajua aiheuttavia työvaiheita (hiomista, purkamista, lakkaamista, maalaamista) käytä osastointia ja alipaineistusta. Pöly ja hajut kulkeutuvat helposti naapuri asuntoihin ja rappukäytäviin.
  • Ilmoita vesikatkoksista riittävän ajoissa. Sovi käyttöveden katkoksista suoraan huoltoyhtiön kanssa. Sovi myös kustannuksista, jotka aiheutuvat huoltoyhtiön ylimääräisestä työstä, kun vedet suljetaan taloyhtiöstä remonttisi ajaksi. Varmistu hätätapausta varten, että käyttövesi sulut myös pitävät! Varmista hätätapausta varten, että putkimiehesi tietää missä sulut ovat. Älä koskaan pura rakenteita (piikkaa), kun putkissa on vesipaine!
  • Vie remonttijäte vaihtolavalle ja pidä piha siistinä. Huoneistoremonttien rakennusjätteitä ei saa viedä taloyhtiön roskalaatikkoon. Mikäli tilaat pihalle vaihtolavan, sen paikasta on sovittava hallituksen ja isännöitsijän kanssa. Sisäpihalle vaihtolavaa ei saa viedä, sillä taloyhtiö ei voi taata pihakannen kestävyyttä suurilla kuormilla. Pienempiä noutosäkkejä (esim. Sortit) sisäpihalla voi käyttää. Pihaan ei saa jättää rakennusjätteitä !
  • Rappukäytävän ja hissin siisteys. Huoneistosi remontti ei saa liata tai roskata porraskäytävää ja hissiä. Osta kuramatto huoneisto-ovesi sisäpuolelle. Pyydä remonttimiehiä pyyhkimään jalat ennen kuin he menevät asunnostasi ulos. Laita asiasta muistutuslappu huoneisto-ovesi sisäpuolelle! Pyydä taloyhtiöltä lupa käyttää tavarankuljetukseen hissiä. Älä myöskään kuormita hissiä ylisuurilla kuormilla ! Teetä perusteellinen siivous rappukäytävässä remontin jälkeen. Siivouksen kustannuksista vastaa osakas.